Ordliste

Din guide til effektiv styring og utvikling av bedriften.

Prøv gratis
 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z
 27. æ
 28. ø
 29. å

forsvarlig egenkapital

Aksjeloven som kom i 1999 har klare bestemmelser om styrets oppfølgingsplikt og handleplikt når det gjelder hvorvidt egenkapitalen er forsvarlig. Bakgrunnen for de skjerpede bestemmelsene er kreditorvernet; å legge forholdene til rette for å redusere risikoen for at noen skal tape penger på oss. Selskapet skal altså til enhver tid ha en egenkapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten i selskapet. Styret er pålagt å vurdere dette løpende. Aksjeloven pålegger også styret handleplikt. Dette innebærer at dersom egenkapitalen ikke er forsvarlig, skal styret straks behandle saken og innen rimelig tid innkalle generalforsamlingen og foreslå tiltak som vil bringe egenkapitalen opp på et forsvarlig nivå. Merk at det er ¿den reelle egenkapital¿ loven omtaler og ikke den bokførte, og også at det er forutsetningen om fortsatt drift som skal legges til grunn dersom det framstår som mest sannsynlig.

Relatert innhold


 • Hurtigguider - prosess
  Per ThoresenSelvstendig rådgiver og styreleder

  Egenkapitalvurdering

  Fra 1.juli 2013 ble aksjelovens § 3-4 om forsvarlig egenkapital utvidet til også å inkludere forsvarlig likviditet. Dette øker kravet til styret!

 • Sjekklister
  Gunnar A. DahlPartner i DHT Corporate Services AS

  Grunnlag for fortsatt drift

  En bedrift kan gjennom sitt livsløp gjennomgå vanskelige økonomiske perioder. For noen kan det gå så langt at det ikke lenger er grunnlag for fortsatt drift. Sjekkliste for å avdekke faresignal i regnskapet.

 • Formler og fakta
  Per ThoresenSelvstendig rådgiver og styreleder

  Krav om forsvarlig egenkapital

  Aksjeloven som kom i 1999 skjerpet kravet til forsvarlig egenkapital. Her får du en oversikt over disse bestemmelsene.

Tips

På lederkilden.no kan du dra nytte av kunnskap og erfaring fra mer enn 60 fagfolk og ledere.