Ordliste

Her kan du søke og finne forklaring på mer en 3000 forretningsrelaterte begreper.

Din guide til effektiv styring og utvikling av bedriften.

Prøv gratis
 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z
 27. æ
 28. ø
 29. å

merverdiavgift

(MVA) Merverdiavgiften er en generell avgift til staten på innenlands omsetning av varer og tjenester. Alle vestlige land har merverdiavgift, men satsene varierer fra land til land. Merverdiavgiften skal beregnes i alle omsetningsledd, men merverdiavgift på kjøp av varer og tjenester i avgiftspliktig virksomhet kan næringsdrivende trekke fra. Merverdiavgiften blir derfor i all hovedsak en beskatning av det endelige forbruket av avgiftspliktige ytelser. Merverdiavgift utløses av følgende transaksjoner i næring eller andre virksomheter som er egnet til å gå med overskudd: Omsetning (levering av varer eller tjenester mot vederlag), Uttak (tilfeller hvor varer eller tjenester fra en avgiftspliktig virksomhet tas ut av virksomheten til bruk utenfor avgiftsområdet,), Innførsel (tilfeller hvor varer og tjenester innføres til Norge fra utlandet.). MVA er en av statens viktigste inntekstkilder. Tidligere betegnet MOMS.

Relatert innhold


 • Hurtigguider - prosess
  Anders SkoeEget konsulentfirma, ICS, Sveits

  Lag en SWOT-analyse som virker

  Få kartlagt de muligher og problemer det er kritisk å gjøre noe med i den kommende planperioden. Legg grunnlaget for operative strategier og fokus i organisasjonen.

 • Hurtigguider - prosess
  Anders SkoeEget konsulentfirma, ICS, Sveits

  Strategimotoren

  Få et strukturert og praktisk rammeverk som hjelper deg både med å utvikle, vedlikeholde og forankre mål og strategier som gir resultater.

 • Hurtigguider - rammeverk
  Anders SkoeEget konsulentfirma, ICS, Sveits

  Bedriftens identitet

  En bedrifts identitet kan gjerne betegnes som bedriftens egenart, og kan beskrives gjennom de fire sentrale, langsiktige og grunnleggende begrepene visjon, misjon, forretningsidé og organisasjonsidé.

Tips

På lederkilden.no kan du dra nytte av kunnskap og erfaring fra mer enn 60 fagfolk og ledere.