Last ned
Det kan være både effektfullt og nyttig å bruke musikk og lyd som en del av en presentasjon. Hva er det da du må gjøre av praktiske forberedelser, hvilken musikk bør du bruke, og hvordan?
Tegn opp konturen av seks CD-plater på et stort flippoverark og skriv på navnet på hver CD-plate i midten på hver sirkel. Skriv så opp de sangene på hver CD som skal brukes, og et stikkord for når de skal brukes. Legg dette ved siden av CD-spilleren. PÅ denne måten kan din assistent eller hvem som helst andre hjelpe deg med å spille musikken når det beste passer inn.
Opplæringsprogrammer som handler om refleksjon, konfliktløsning, indre verdier og som bruker lange diskusjoner og oppsummeringer, kan i beste fall ha meditasjonsmusikk eller annen avslappingsmusikk i bakgrunnen deler av kurset.
Noen kurs med mange pauser, raske introduksjoner og stor fart, kan med fordel ha en del musikk i pausene, og de første minutter av hver kursmodul.
Noen mennesker liker å ha musikk på mens de jobber med et gruppearbeid i en time. Andre liker det ikke. Viktigst av alt: Spør deltagerne. Musikk kan bidra positivt til læringsmiljøet.
Kurs i teamarbeid:
Tips til forberedelser
Sørg alltid for at du er godt forberedt på det stedet du skal til. Er du i tvil, ring konferanseavdelingen noen dager i forveien slik at du vet alt du lurer på, for eksempelFakta
TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge.Bruk av musikk på kurs og seminarer er ikke avgiftsbelagt av TONO. Bruk av lovlig innkjøpt musikk som en del av undervisning (inkludert som pausemusikk) regnes ikke som "bruk utenfor det private området".
Skal du bruke musikk på offentlige arrangement, for eksempel messer eller ustillinger, må du følge TONOs tariffer for dette: www.tono.no
- Hvordan er lyd og bilde lagt opp i kurslokalet?
- Har hotellet ekstra med tilkoblingsledninger?
- Hva heter vedkommende som er teknisk ansvarig i tilfelle du har noen spørsmål?
- Hvilke arrangement er i nabolokalene?
Ditt musikkarkiv
Lag egne musikkindekser eller spillelister på din bærbare datamaskin. På denne måten kan du bruke de om igjen og kan bygge på erfaring fra gang til gang. Jeg handler hele tiden musikk når jeg er ute og reiser. Det er alltid spennende nyheter i andre land og musikkbutikker hjelper deg gjerne med å lete frem gode forslag. Både i Norge og i andre land har jeg ofte opplevd at de står på hodet ned i kasser og leter frem CD-plater som inneholder den type musikk jeg ser etter.Metode for å holde orden på CD-plater og sanger du skal bruke
Start med å gå gjennom den musikken du skal bruke med romansvarlig eller assistenten. Har dere ikke en assistent i rommet, avtal dette med de andre instruktørene. Avtal på hvilke tidspunkter den ulike musikken skal brukes og når det ikke skal være musikk på i rommet.Tegn opp konturen av seks CD-plater på et stort flippoverark og skriv på navnet på hver CD-plate i midten på hver sirkel. Skriv så opp de sangene på hver CD som skal brukes, og et stikkord for når de skal brukes. Legg dette ved siden av CD-spilleren. PÅ denne måten kan din assistent eller hvem som helst andre hjelpe deg med å spille musikken når det beste passer inn.
Tips til musikkvalg
Det er flere ting som spiller inn her, blant annet aldersgruppen på de som deltar og temaet for arrangementet.Opplæringsprogrammer som handler om refleksjon, konfliktløsning, indre verdier og som bruker lange diskusjoner og oppsummeringer, kan i beste fall ha meditasjonsmusikk eller annen avslappingsmusikk i bakgrunnen deler av kurset.
Noen kurs med mange pauser, raske introduksjoner og stor fart, kan med fordel ha en del musikk i pausene, og de første minutter av hver kursmodul.
Noen mennesker liker å ha musikk på mens de jobber med et gruppearbeid i en time. Andre liker det ikke. Viktigst av alt: Spør deltagerne. Musikk kan bidra positivt til læringsmiljøet.
Eksempel
Eksempler på samleplater eller indekser du kan bruke
Kurs i kommunikasjon:
- Disko
- Avslapping
- Listepop
- Rock
- Rythm & blues
Kurs i teamarbeid:
- Meditasjon
- Panfløyte
- Klassisk
- Avslapping
- Ballader
- Rock
INNHOLD - Ledelsesteknikker
Hurtigguider - rammeverk (7)
Sjekklister (2)
Idébank (7)
Støtte
Ordliste (4)
Lenker (26)
- Brunello Cucinelli
- Chef.se
- Douglas K Smith
- HayGroup: Research & Opinions
- Innkjøpsnytt
- Interaction Associates
- InteractionAssociates.com/ publications
- IQ test labs
- JimCollins.com
- John Kotter
- Katzenbach Partners
- Lederne
- Lessons in Leadership An Interview with Paul Hersey
- Mckinsey & Company
- Retorikk
- Retorikkmagasinet
- Sitater og ordtak
- Siterte sitater
- Situational Leadership: Conversations with Paul Hersey
- Soundnumbers
- Språkrådet
- Statsautoriserte translatøreres forening
- Su Doku (Aftenposten.no)
- Su Doku (dn.no)
- The manager
- Tompeters.com
Bøker (16)
- Etisk forretning
- Godfoten
- Hard Facts, Dangerous Half-Truths and Total Nonsense
- In Search of Excellence
- Livskilder
- Management Challenges for the 21st Century
- Managers, Not MBAs
- Mapping the Mind
- Mintzberg on Management
- Ona fyr
- Påfyll til livets krukke
- Structure in Fives
- The fifth discipline
- The wisdoms of teams
- Tråder i livsveven
- Øyeblikkets under
Fagartikler (14)
- "Hendene over hodet dager"
- Automatiske "nei" og nytt lederskap
- Et blikk utenfra - Veiledning på kroppspråk
- Hjertebank - Ledelse med kraft, engasjement og empati
- Kan bedriftskultur ledes?
- Kvinnedagen - utan maktgnål
- Ledelse av endring
- Målsettingsarbeid i virksomheter
- Medarbeidere - hvordan motivere?
- Sett plaster på såret!
- Sponsorbransjens Enronskandale
- Utbrenthet
- Varme og mening i arbeidslivet? Kom til smia!
- Øyeblikkets magi - Carpe Diem
Del på sosiale medier