IdébankIdébank

Din guide til effektiv styring og utvikling av bedriften.

Prøv gratis
Marianne Nordli
Trainer og coach i Centor AS

Elektroniske presentasjonsmedier

Du skal holde et foredrag, lede et møte eller arrangere et seminar. Du har bestemt deg for at du trenger informasjon projisert på veggen i lokalet. Hvilke presentasjonsmedier bør du velge for anledningen?

Last ned

I dag finnes alt fra den gode gamle overheadprosjektøren til avanserte videoprosjektører. Alle har de sine fordeler og ulemper, som kan gjøre valget komplisert fra gang til gang.

Dette er en oversikt over fordelene og ulempene ved de ulike mediene jeg har erfaring med som foredragsholder.

Videoprosjektør - bordmodell


FordelerUlemper
Kan kobles til PC, videospiller, videokamera og digitalkamera på en enkel måte. De fleste har standard tilkoblinger. Er enkel å ta med seg.Svakheter er backup på strøm, pærer, skarphet og oppløsning. Modeller med kraftige pærer og høy oppløsning har en kostnad du må kalkulere inn. Gamle modeller har en støyende vifte og kan begrense bevegelsesfriheten til instruktøren i små lokaler.

Videoprosjektør - takmodell


FordelerUlemper
Kan som bordmodellen kobles til PC, videospillere og kameraer. Støyen blir over hodene til deltagerne og er ofte lenger unna ørene enn en bordmodell. Gir et større bevegelsesrom.Tilkoblinger kan være via et fastmontert audiovisuelt anlegg til hotellet og dette krever kyndig og teknisk innsikt. Tilkoblingsbokser kan ha veldig slitte kontakter og ledninger kan være borte.

Lysbildefremviser


FordelerUlemper
Gir deltagerne mulighet til å hvile øynene på et bilde av gangen. Forberedelser krever at du tar bilder, fremkaller de og setter de i en fremvisningskarusell, men dette gir deg unike muligheter til å planlegge et budskap eller vise bilder av situasjoner eller gjenstander utenfor lokalet.Har ingen redigeringsmuligheter. Lyspærer kan gå i stykker og viften kan lage mye støy. Krever at du er dyktig som fotograf og kan kreve mye forberedelser.

Overheadprosjektør


FordelerUlemper
Kan ta fargefoto og kompliserte illustrasjoner. Du kan tegne og skrive på plansjen direkte eller legge en blank over og legge til symboler, understrekninger. Bildet kan avdekkes trinn for trinn og gir deg mye fleksibilitet.Gode overheadplansjer koster mye å produsere. Svakheter ligger i strøm, lyspærer, lerretet og skarphet. Enkelte bordmodeller har for svak pære til å vise farge overheads. En læresituasjon kan fort bli til et overheadshow som ikke gir resultat for deltagerne.

Digitale fotoapparat


FordelerUlemper
Lett å koble til en prosjektør. Kan lage egne slideshow. Bilder er lette å overføre til en bærbar datamaskin eller ekstern lagringsenhet, som enkelt kan benyttes brukes av andre instruktører.Tilkoblingskabler er lett å glemme hjemme. Har få eller ingen redigeringsmuligheter på selve kameraet. Redigering av bilder krever god programvare som igjen krever nødvendig opplæring.

Videokamera


FordelerUlemper
Kan brukes til opptak og tilbakemelding ved øvelser, presentasjoner og evalueringer. Hver deltager kan få med seg en kassett hjem dersom opptak gjøres individuelt.Krever en del opplæring i bruk av kameraet. Tilkoblingskabler krever forberedelser og opplæring.

PC-presentasjoner


FordelerUlemper
Gir en helt unik mulighet til å kombinere flere medium. Bilder, videoer, farger, grafikk, animasjon og lyd. Det som for få år siden krevde en grafiker, kan i dag utføres på din egen datamaskin i løpet av kort tid. Du kan rette opp skrivefeil og foreta endringer. En lang rekke med programmer kan brukes - i prinsippet alt som er på en datamaskin.Kan virke for profesjonell. I sin iver kan instruktøren glemme andre læremetoder og programmet blir et show med overdådige effekter. Det kan bli litt kjedelig i lengden. Lager du for mange slides kan du lett overse behovet hos deltagerne og forsøker å dekke eget behov for å "komme gjennom alt".

VHS/DVD-spillere


FordelerUlemper
Du kan vise sekvenser fra filmer for å illustrere holdninger, eksempler og metoder. Reiser du utenlands kan spilleren du skal bruke ha en feil soneinnstilling eller leser ikke din type VHS-kassetter. De fleste bærbare datamaskiner har i dag DVD-spillere.Kjøp av undervisningsvideoer kan være kostbar både i innkjøp og leie. Du er avhengig av mye teknikk i rommet. Redigeringsutstyr for videoer du tar opp selv er kostbart og krever god opplæring.