FagartiklerFagartikler

Din guide til effektiv styring og utvikling av bedriften.

Prøv gratis
Lene Fjellheim
NLP/NS Trainer, Partner i CoachTeam Foredragsholder, kursleder og coach

Øyeblikkets magi - Carpe Diem

Har du noen gang hatt følelsen av at du løper fra sted til sted, oppgave til oppgave uten å ha den gode følelsen med i noe av det du gjør?
Jeg er i den ekstremt heldige situasjonen at forespørsler om oppdrag kommer inn daglig og kan vel med hånden på hjertet innrømme at jeg de siste månedene har tatt på meg for mye. Hvilke resultater gir dette rent bortsett fra jeg konsekvent faller i koma hver fredags ettermiddag og sovner til Skavlan? I stedet for å nyte og sette pris på dagene, leve i øyeblikket og feire de gode resultatene jobber jeg med det som skal skje i morgen og i morgen og i morgen. Resultatet er at jeg blir sliten, familien oppgitt på mine vegne, guttene på 8 og 10 mer krevende enn vanlig og kanskje til og med kundene mine merker at jeg ikke er like tilstedeværende og entusiastisk som de forventer? Og det kan selvsagt gi svært dårlige ringvirkninger på sikt både for meg, familien og businessen.

STOPP

Telenors handicapprogram HCP er et arbeidsmarkedstiltak, og jeg er så ekstremt heldig at jeg får jobbe mye med ressursene som deltar i dette 2-årige programmet. CoachTeam har UNIK programmet, som samtlige deltakere som skal igjennom kvalifiseringsrunden på 3 mnd gjennomgår, som har fokus på målsetting, verdier, egenskaper, komparative fortrinn, tydelig kommunikasjon og ikke minst forståelsen rundt at samtlige er UNIKE, handikap eller ei.

En fredag stod "hender over hodet" -dager på agendaen da samtlige deltakere i programmet skulle gjøres litt ekstra stas på og konferanserom på Hotel Opera med middag var bestilt. (Deltakere i programmet går igjennom 3 mnd med kvalifiseringskurs samt hospiterer hos en bedrift i 21 mnd uten lønn. De mottar yrkesrettet attføring fra Nav arbeid i hele perioden kurset varer. Den enkelte legger altså inn 24 mnd gratis innsats for å i ettertid kunne komme seg i fast arbeide og ut av systemet)

Her sitter en gruppe entusiastiske deltakere som har som høyeste ønske å kunne bidra i samfunnet. De ønsker å bli sett, være til nytte, bli lyttet til og behandlet likeverdig. Noen har hørselstap, noen ser dårlig, noen har ryggproblemer, noen er muskelsyke og sitter i rullestol, noen har mistet et ben og noen av oss har bare for mye å gjøre. For et paradoks.

Så tillater jeg meg da å spørre hva som skal til for at denne gruppen kan sørge for å få flere "hender over hodet" -dager? Dager da de er i så godt humør at det smitter over på andre. Dager da de gledes over dagen og mulighetene og også gir andre gleden av å kunne gjøre det samme. Her var noen av svarene gruppen kom frem til;

  • Fyll hodet med positive tanker.
  • Gled andre.
  • Gled deg over og feir de små ting.
  • Se det positive i andre.
  • Se på alle tilbakemeldinger som en gave, noe positivt.
  • SMIL!
Du får litt å tenke over, du også, gjør du ikke? Hvor bevisst er du på dette i din hverdag?

Øyeblikkets under

Zen mesteren Thick Nhat Hanh har i sin bok Øyeblikkets under (Emelia forlag) flere refleksjoner over vår hektiske hverdag. 

""De største undrene finnes i øyeblikket, men vi har det ofte så travelt at vi ikke får med oss livets virkelige gleder"."
-
Videre reflekterer han over at vi haster omkring, men vi er ikke i ett med hva vi gjør. Vi har ingen fred. Kroppen er her, men sinnet er et annet sted - i fortiden eller fremtiden.


"Og hvor finnes livet? Livet finnes i øyeblikket."
-
Stephen C. Paul har i sin bok Livskilder (Cappelen) et sitat;

"Det er ikke nok å vite hva som er riktig for deg. Du må leve slik også! "
-
I min businesspartner Ragnhild N. Grødals bok Tråder i livsveven (Cappelen) kan vi lese denne historien;


"En ung mann som var opptatt av de store spørsmål, oppsøkte en vismann. Han satte seg ved den gamle manns føtter, og spurte: - Hva er meningen med livet? I det samme hørtes en vakker fuglesang fra et tre i nærheten. Vismannen lukket øynene og lyttet til fuglens sang. Da melodien endelig opphørte, åpnet han øynene og sa stille:  -Jeg har intet mer å tilføye."
-

Så hva kan jeg gjøre?

""Å fylle på hverdagens krukke handler om pauser. På et eller annet tidspunkt hver dag må du stoppe opp og spørre om du beveger deg i din egen rytme"."
-
Ragnhild N. Grødal - Påfyll til livets krukke (Cappelen)

Livet handler om de små ting, de små gleder. De som finnes her og nå og som du mister om du ikke ser, hører eller føler de. Øve deg opp til å sette pris på øyeblikket.

3 ting må være tilstede for å sette pris på øyeblikket uavhengig om vi snakker om jobb, kolleger, oss selv, familien, barn etc., og det er Tilstedværelse, Godhet og Takknemlighet Når vi er til stede, viser godhet og takknemlighet, ja da innebærer det at vi ER i NÅET, dvs. øyeblikket og vi har muligheten til å oppdage det magiske ved det. Minn deg selv på å sjekke om du TGT når du opplever at du løper og løper i sirkler slik at du stopper opp og opplever øyeblikkets magi.

I øyeblikket her og nå lever vi ikke i fortiden eller i fremtiden, men tar del i det som skjer her og nå og det er den eneste veien til å ha full bevissthet om sitt eget liv.

Når vi ser, hører og føler hva som skjer i øyeblikket, og ikke reflekterer over fortid eller fremtid opplever vi øyeblikket som det er. Vår indre verden berikes også ved at vi tar i bruk alle sansene når vi ER i øyeblikkets magi. Våren får en helt ny dimensjon, musikk rører ved noe i oss, barnelatter gjør oss glade, et smil gjør dagen lysere osv.

Når vi ikke ER i øyeblikket så legger vi dessverre heller ikke merke til disse fantastiske tingene som er rett foran oss. Det handler om å sanse verden og alle de skattene som ligger der og venter på å bli sett og oppdaget - det gjelder også de menneskene vi møter på vår vei.

Hvordan ville livene våres vært uten alle disse magiske øyeblikkene? Hva ønsker vi å kunne se tilbake på når livet ebbet ut? Egentlig handler det om hvem vi vil være og hva vi står for? Gjør det ikke?

Hva vil jeg gjøre annerledes? Jeg legger inn blanke dager i mitt program slik at både familien, kunder og ikke minst meg selv får mer utbytte av min tilstedeværelse og slik at jeg også evner å sette pris på livets magiske øyeblikk.
Og deltakerne i Handicapprogrammet sier det så enkelt: Gled deg over og feir de små ting!